Gratis fragt på alle køb over 500 DKK
Indkøbskurv 0 Wishlist (0)

Bæredygtige materialer

afføring ahimsa bambus bivoks bomuld bæredygtig bæredygtige bæredygtighed econyl genanvendelse genbrug glas hamp hør kork linned lyocell læder materialer mylo naturgummi nylon PET Pinatex PLA plastik Polyester recycle silikone silke stål tencel træ vegansk læder

En oversigt

Afføring (elefanter og næsehorn)

Ja, du læste rigtigt. Afføring fra elefanter og næsehorn kan nemlig bruges i produktionen af papir. Ved denne genanvendelse af affaldsfibre undgår man fuldstændig at fælde nogen træer. Dette bidrager til bevarelse af biodiversiteten og bevarer bevoksningens omsætningen af CO2 til ilt. Fremstillingen involverer ingen brug af giftige kemikalier og processen er relativt simpel. Anvendelsen af disse dyrs afføring kan være med til at styrke lokalsamfundets socioøkonomiske forhold igennem arbejde, samtidig med at det giver lokalbefolkningen en vital grund til at passe på disse dyr.

Ahimsa silke

Traditionel silkeproduktion indebærer at silkelaverne koges i deres pupper før silken bearbejdes. Ved Ahimsa silkeproduktion lader man laverne udvikle sig og udklække før pupperne anvendes. For at sikre sig at produktionen i øvrigt er bæredygtig, er det relevant at se efter om produktet er GOTS og/eller Fairtrade certificeret.

Bambus

Bambus er en græsart, der vokser hurtigt, uden at få tilført hverken store mængder vand eller pesticider. Materialet er både stærkt, antibakteriel, vandafvisende og let. Disse egenskaber gør det ideelt i produktionen af alt fra møbler til tandbørster, tøj og papir. Desuden absorberer bevoksningen af bambus drivhusgasser og producerer endvidere 35% mere ilt end en tilsvarende bevoksning. Bambus understøtter i høj grad biodiversiteten og stabiliserer den omkringliggende  jord. Det er relevant at se efter om bambusmaterialet er certificeret af GOTS, Fairtrade og/eller FSC for at sikre produktionens bæredygtighed.

Bivoks

I en bæredygtig sammenhæng kan bivoks anvendes i langtidsholdbare produkter, som erstatning for engangsprodukter. Helt specifikt kan bivoks nemlig anvendes i produktionen af genanvendelig ”søvlfolie” eller ”vita-wrap”. Produktet kan formes og indpakke din mad fuldstændig på samme vis som ovenstående kan. Desuden kan den nemt vaskes og bruges igen og igen. Materialet er organisk og dermed komposterbar.

Bomuld

Bomuld er ikke det mest bæredygtige materiale, da særligt den konventionelle dyrkning af bomuld kræver en masse vand. Desuden er den konventionelle dyrkning præget af både GMO (genmodificering) og anvendelse af pesticider, hvilket gør det særligt vigtigt i et miljømæssigt perspektiv at vælge økologisk bomuld. Bomuld har sin eksistensberettigelse, idet det er slidstærkt og særligt beklædning ofte holder længe og kan genbruges. Der findes dog flere alternativer til bomuld som er værd at overveje, eks. bambus, hamp og hør.

Econyl

Econyl er et tekstil produceret af genbrugs nylon. Nylon affald fra landområder og hav indsamles hvorefter fibrene genanvendes i produktionen af ny tekstil. Nylon/polyamid/plastik er i udgangspunktet ikke bæredygtigt, idet produktionen indebærer omsætning af fossile brændstoffer og dermed CO2 udledning. Genbrugsplast fungerer dog som et depot for kulstof der ellers ville blive udledt, ved nedbrydning i naturen og på lossepladser. Det anslås at for hvert ton genbrugsplast der produceres, spares der i snit 3,8 tønder olie.

Glas

Glas produceres af naturlige råmaterialer som sand og glasaffald. Det udleder ingen skadelige stoffer, ej heller hvis det efterlades i naturen. Glas kan genanvendes igen og igen. Desværre kræver fremstilling og genanvendelse af glasset store mængder af energi, og bæredygtigheden afhænger derfor  af den enkelte producents procedurer.

Hamp

Hamp vokser hurtigt uden brug af pesticider og behøver kun en relativt lille mængde vand. Fibrene i planten anvendes til at producere slidstærk og holdbar tekstil uden brug af giftige kemikalier. Hamp har en kølende effekt og er ideelt for allergikere. GOTS certificering sikrer at produktionen i øvrigt er bæredygtig.

Kork

Kork findes i træets bark og er ideelt i produktionen af bæredygtige produkter. Der kan høstes fra træet hvert år, hvilket gør det til en uudtømmelig ressource. Bevarelse af bevoksningen styrker biodiversiteten. Korken er let at omsætte og der bruges derfor næsten ingen forurenende stoffer i forbindelse med produktionen. Kork er attraktivt pga. dets lette vægt og vandafvisende samt slidstærke egenskaber, der gør det ideelt til sko-, taske- og tøjproduktion. Desuden er materialet 100% organisk og dermed komposterbar.

Linned (hør)

Linned er en meget anvendt tekstil og produceres bl.a. af hørplanten, som er meget lig hampplanten. Tekstilet er let og luftigt og derfor perfekt til tøjproduktion. I konventionel dyrkning anvendes dog forskellige kemikalier, så den miljømæssige bæredygtighed gælder kun den økologisk dyrkede hør. Se efter GOTS certificering for at sikre bæredygtigheden.

Lyocell/Tencel

Dette materiale føles let og blødt, meget lig silke, men består af regenererede træ- eller bambusfibre. På trods af sin blødhed er lyocell/Tencel meget slidstærkt og holdbart. Desuden er materialet bionedbrydeligt og et særdeles godt alternativ til eks. viscose. Det mest bæredygtige valg er bambus lyocell, da det i den samlede produktion involverer et lavere forbrug af vand. For at sikre bæredygtigheden, se efter GOTS certificering.

Mylo (vegansk læder)

Dette nye veganske læderprodukt skabes ud af opdyrket mycelium (rodstrukturer fra svampe). I produktionen tilføjes biprodukter som majs, husk og savsmuld. Mylo er vandafvisende, ligesom læder, og desuden miljøvenligt, idet der ikke udskilles metangas som ved produktionen af ko-læder.

Naturgummi

Naturgummi udvindes af gummitræet ”Hevea Brasiliensis” som i dag findes i store plantager verden over. Der kan tappes bæredygtigt fra træet i 35 år og træet bidrager i sin levetid med omsætning af CO2 til ilt. Ved at anvende naturgummi frem for syntetisk gummi, mindskes forbruget af fossile brændstoffer og man sikrer samtidig at produktet kan nedbrydes i naturen.

Plantagerne findes oftest i social og økonomisk belastede områder og det kan derfor være en god idé er se efter mærkninger som Fairtrade og FSC, når du køber produkter i naturgummi.

PET

PET består af regenererede polyesterfibre fra f.eks. drikkeflasker i plastik. Textilet kan GOTS certificeres hvis der i bearbejdningen ikke indgår kemikalier der er skadelig for hud og miljø, og at produktionsforholdene i øvrigt lever op til GOTS’s standarder.

Plastik er i udgangspunktet ikke bæredygtigt, idet produktionen indebærer omsætning af fossile brændstoffer og dermed CO2 udledning. Til gengæld fungerer genbrugsplast som et depot for kulstof der ellers ville blive udledt, ved nedbrydning i naturen. Det anslås at for hvert ton genbrugsplast der produceres, spares der i snit 3,8 tønder olie.

Pinatex (vegansk læder)

Dette materialer ligner og føles som læder. Materialet består af ananasblade, som biprodukt fra ananasindustrien og er dermed et fuldstændig vegetabilsk, bæredygtigt og bionedbrydeligt produkt. Desuden er produktionen billigere end produktionen af læder. Læderet anvendes, for nu, hovedsageligt i sko- og taskeproduktion.

PLA (Polylactic acid)

PLA er en type mælkesyre som udvindes særligt fra majs. Materialet er et godt alternativ til plastik, med fuldstændig samme bæreevne og kvalitet. Materialet er bionedbrydeligt og kan komposteres. Desuden er CO2 forbruget 1/3 af forbruget ved produktionen af plastik (PE) og vandforbruget i produktionen er langt lavere end ved produktionen af bomuld. PLA anvendes til at producere poser til forskellige formål og kan i enkelte udgaver maskinvaskes på 60˚.

Silikone

Silikone er et syntetisk produkt og derfor også 100% rent. Råvarerne der indgår i silikoneproduktionen er naturligt forekommende stoffer og materialer, såsom sand og oxygen. Materialet er hverken hormonforstyrrende (fri for BPA, PVS og phthalater) eller allergifremkaldende og er derfor et meget sikkert valg når det gælder produkter der skal i berøring med eks. vores mad. Silikone er slidstærkt og kan udsættes for varme og lys uden at gå i stykker og det er derfor også meget nemt at holde rent.

Silikone er et godt alternativ til plastik. Det er mere fleksibelt end plastik og i øvrigt meget stærkere, samt nemmere at holde rent, hvilket gør det ideelt til genbrug.

Stål

Selve produktionen af stål er ikke bæredygtig, idet anvendelse af fossile brandstoffer medfører udledning af CO2. De bæredygtige elementer ved stål er at det er slidstærkt og særligt nemt at genanvende. Stålets magnetiske egenskaber, gør det nemt at udvinde fra øvrigt affald. Stål er et ideelt alternativ til plastik (opbevaring, bestik, service).

Træ (FSC Certificeret)

Træ er som udgangspunkt bæredygtigt i det omfang at det har en meget lang holdbarhed og desuden er 100% bionedbrydeligt. Når træet er FSC certificeret er det endvidere ensbetydende med at træerne fældes i takt med skovens reproduktion. Desuden sikres skovarbejderne fastbestemte løn- og arbejdsforhold med det formål at bevare eller forbedre de lokales socioøkonomiske forhold.

 Older Post Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published