Gratis fragt på alle køb over 500 DKK
Indkøbskurv 0 Wishlist (0)

Bæredygtig shopping

bæredygtig bæredygtige bæredygtighed genanvendelse genbrug overforbrug recycling shopping

Hvad er det?

Bæredygtighed fylder mere og mere i forbrugernes bevidsthed, men hvad vil det egentlig sige? Bæredygtighed er et bredt begreb og omfatter både miljømæssige, sociale, etiske og økonomiske forhold, der bør gå op i en højere enhed, så både mennesker og natur kan leve og (sam)eksistere under bedst mulige forhold.

Forbrug kan i en bæredygtig sammenhæng lyde som et ”fy ord”, men du kan heldigvis gøre en del når du shopper, så du dels får produkter du kan have glæde af i lang tid og dels får produkter, der er produceret under langt bedre og mindre miljøbelastende forhold.

Vælg et bæredygtigt materiale

Valg af materiale har stor betydning, særligt ud fra et miljømæssigt perspektiv. Anvendelse af pesticider og store mængder vand svinger særligt afhængigt af de råvarer der indgår i de forskellige materialer. Plastik og bomuld er materialer vi er storforbrugere af og som hver især har sine problematikker ift. bæredygtighed. Det er derfor nærliggende at finde bedre miljømæssige alternativer til de materialer vi producerer meget af. Bambus og Lyocell er blandt de mest populære alternativer. Vi har samlet en liste over bæredygtige materialer her samt en liste over bæredygtige mærkninger her.

Vælg produkter, der er produceret under bæredygtige forhold

Bæredygtighed gælder naturligvis også de samfundsforhold man igennem produktionen er med til at skabe. Et bæredygtigt samfund består af mennesker i en fornuftig aldersfordeling, der kan forsøge sig selv og sin familie. Ordentlige forhold, som adgang til uddannelse og lægehjælp, mad på bordet, tøj på kroppen og nærhed til sin familie er desuden med til at bevare og effektivisere arbejdskraften. Det burde derfor være i alles interesse at der i produktionen eksisterer de bedst mulige forhold, også for arbejderne. På listen her finder du mærkninger der i denne forbindelse er værd at holde øje med.

Vælg produkter der kan genanvendes

Det er blevet meget nemmere at affaldssortere, så sæt dig godt ind i affaldssortering og sortér dit affald så grundigt som muligt. Industrien bruger store mængder af pap, papir og plastik og det ville være synd at dit gode affald går til spilde. I den bæredygtige tankegang er det dog i udgangspunktet ønskværdigt at købe så emballage frit ind som muligt og generelt undgå ”brug-og-smid-væk”. Så tænkt generelt over dit forbrug, også selvom det kan genanvendes.

Undgå overforbrug

Når du køber ting af god kvalitet holder det ofte længere. Tænk over kvaliteten når du shopper og køb klassiske ting der ikke går af mode. Når du handler ind (mad, sko, tøj, accessories), så tænk i øvrigt over dit behov. Er det ”need to have” eller ”nice to have”? Køb ind med din bevidsthed i hånden. Dermed bidrager du ikke til produktionen af unødvendige ting og du sparer i øvrigt masser af penge.

Køb genbrug

Genbrugskøb er ofte billigt, hvilket muligvis er forbrugernes umiddelbare motivation. Men tænk på, at hver gang du køber genbrug så mindskes produktionen. Der findes i øvrigt flere og flere producenter der anvender genbrugs- eller spildmaterialer i deres produktion og på den måde kombineres nyt med gammelt på allersmukkeste vis. 

Bæredygtighed findes i mange former og kan være svært at afgrænse. Hvor skal man begynde? Hos Lushbutik mener vi at de gode intentioner tæller. At gøre sig sit forbrug bevidst er første skridt i den rigtige retning.

Det er vores allervigtigste mål at kunne vejlede i og formidle viden om bæredygtig livsstil og håber på at kunne bidrage i den samlede debat om emnet. Kontakt os endeligt hvis vi kan hjælpe dig på vej.Newer Post


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published